
A hajdina gazdag vitaminforrás

A lisztes magvak sok fehérjét, szénhidrátot és vitamint tartalmaznak, ugyanakkor a rosttartalmuk is jelentős, ezért fontos részét képezik a táplálkozásunknak. Bár a hajdina rendszertanilag a keserűfű félék családjába tartozik, gyakran emlegetik a köznyelven gabonaként is, hiszen lisztes magját hasonlóképpen hasznosítják.
A hajdina őshazája Ázsia középső, mérsékelt éghajlati része. Egyes források szerint a középkori török és mongol hódítások során jutott el Európába. Felhasználása igen sokrétű. Főleg kását készítenek belőle, de lisztjéből kenyeret és lepényt is sütnek.
Igen értékes vitaminforrás, mivel a B-vitamin család csaknem minden tagját tartalmazza. Ugyanakkor jelentős az antioxidáns tartalma is. Termesztése és feldolgozása nem a leggazdaságosabb, így Európában igen kevés helyen foglalkoznak ezzel a növénnyel.
Ettől függetlenül nem nehéz hozzájutni. A hajdina megtalálható a reformélelmiszer üzletek, a bevásárlóközpontok és a szak webáruházak polcain is. Az ára is kedvező, így bárki készíthet belőle ízletes ételt a családja számára.
Ezeket is érdemes megnézni

A gyöngy webáruház kedvező ajánlatai
2016-04-23
Szabadsúlyos edzőpaddal a hölgyek kegyeiért
2019-08-02