Szolgáltatás

A hajdina gazdag vitaminforrás

Hajdina

A lisztes magvak sok fehérjét, szénhidrátot és vitamint tartalmaznak, ugyanakkor a rosttartalmuk is jelentős, ezért fontos részét képezik a táplálkozásunknak. Bár a hajdina rendszertanilag a keserűfű félék családjába tartozik, gyakran emlegetik a köznyelven gabonaként is, hiszen lisztes magját hasonlóképpen hasznosítják.

A hajdina őshazája Ázsia középső, mérsékelt éghajlati része. Egyes források szerint a középkori török és mongol hódítások során jutott el Európába. Felhasználása igen sokrétű. Főleg kását készítenek belőle, de lisztjéből kenyeret és lepényt is sütnek.

Igen értékes vitaminforrás, mivel a B-vitamin család csaknem minden tagját tartalmazza. Ugyanakkor jelentős az antioxidáns tartalma is. Termesztése és feldolgozása nem a leggazdaságosabb, így Európában igen kevés helyen foglalkoznak ezzel a növénnyel.

Ettől függetlenül nem nehéz hozzájutni. A hajdina megtalálható a reformélelmiszer üzletek, a bevásárlóközpontok és a szak webáruházak polcain is. Az ára is kedvező, így bárki készíthet belőle ízletes ételt a családja számára.

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás