Monokristályos napelem

Monokristályos napelem

Monokristályos napelem

Annál egyszerűbb és biztonságosabb erőforrás, mint a napenergia nem létezik. Magyarországon a Nap átlagosan 1800-2000 órát süt évente, többnyire ezt veszik alapul a szükséges naperőmű teljesítményének a kiszámolására.

A napelem az egyik legfontosabb alkotóeleme a naperőműnek, hiszen ebbe a szerkezetbe történik a lényeg, a fotonok által gerjesztett elektromágneses energia átalakítása elektromos impulzusokká. A keletkezett elektromos áram innen már egyenesen a tárolókba vagy az elektromos áramfejlesztőkbe vihető, lényeges átalakításra már nincs is szükség.

Ezért a rendszer működési elve nagyon egyszerű és könnyen kiépíthető. A kutatások során, hogy a legmagasabb fokú átalakítási hatásfokot elérjék, több szerkezetű napelem jelent meg. A legelterjedtebb a monokristályos napelem, ami szilícium bevonatos felületére érkező sugárzásokat, akár 18%-os hatásfokkal is átalakíthatja. Ezt a költséghatékony naperőmű megoldást széles körben alkalmazzák ipari és háztartási rendszerek kiépítésére egyaránt. Egy ilyen rendszer a lakás egész évi elektromos energiaszükségletét megtermelheti.

Print Friendly, PDF & Email